Wat doet de natuur met ons brein?

Zonder titel (1900 x 700 px) (3)
Tegenwoordig spenderen we een steeds groter gedeelte van onze tijd binnen en online. Toch zijn er zoveel voordelen om meer in de natuur te zijn. Veel recente onderzoeken bevestigen deze oeroude wijsheid. Het menselijk brein blijkt namelijk op een bijzondere manier op een groene omgeving te reageren.

Waarom voelen we ons zo goed in de natuur?

Net als elk ander organisme op aarde is de mensheid het resultaat van miljoenen jaren lange evolutie. Gedurende deze enorme tijdlijn zijn we geëvolueerd in en met onze natuurlijke omgeving. We brachten het grootste deel van de dag buiten door en leefden van de natuurlijke voedselbronnen die de leefomgeving ons te bieden had. We waren simpelweg één met de natuur. In deze natuurlijke setting heeft ook de evolutie van het brein plaatsgevonden. Dit betekent dat de natuur ons niet alleen heeft gemaakt tot wie we nu zijn, maar onze hersenen ook heeft aangepast om optimaal in deze natuurlijke leefomgeving te functioneren. Het is dan ook niet zo gek dat we ons goed voelen in de natuur; we zijn ervoor gemaakt! Ook jij hebt in de vorm van je brein een eeuwenoud oersysteem in je zitten.

Wat doet de natuur met onze hersenen?

Meer tijd in de natuur doorbrengen is heel goed voor het brein. Deze oorspronkelijke leefomgeving heeft een helende werking en kan onze overbelaste hersenen rust en balans bieden. Dat blijkt ook steeds vaker uit wetenschappelijk onderzoek. Volgens de laatste neurowetenschappelijke inzichten heeft een groene omgeving o.a. deze positieve effecten op het brein:

Natuur geeft je een gelukkig gevoel

Een onderzoek laat zien dat 90 minuten wandelen in een rustige groene omgeving een gelukkig gevoel geeft. De natuur biedt een natuurlijk medicijn tegen depressies.

Natuur is goed voor je gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat blootstelling aan een groene omgeving positieve effecten heeft op de gezondheid. Zoals o.a. een verbeterde hartslag en bloeddruk, een verlaging in cholesterol, een kleinere kans op hart- en vaatziekten en een betere slaap. Al deze zaken hebben weer een positief effect op de gezondheid van onze hersenen.

Natuur verlaagt je stressniveau

Uit een onderzoek komt naar voren dat de hoeveelheid natuur in de woonomgeving grote invloed heeft op je geestelijke gezondheid. Mensen die verhuizen naar een groenere omgeving, ervaren een hoger gevoel van welzijn en veel minder stress.

Natuur verbetert je concentratie en geheugen

Een onderzoek toont aan dat het zien van natuur je concentratie en geheugen direct verbetert. Alleen al het bekijken van natuurfoto’s is genoeg om dit effect te creëren. Zelfs korte momenten in de natuur zijn al genoeg om het brein positief te beïnvloeden.

Hoe breng ik meer tijd in de natuur door?

In een tijd waarin mensen steeds vaker binnen blijven, is elk moment in de natuur meegenomen. Onderzoeken laten zien dat in dit opzicht alle beetjes helpen. Pak in het dagelijks leven, (even in je pauze) geregeld je momentjes om naar buiten te gaan en zoek hierbij zoveel mogelijk een groene omgeving op. Belangrijk is hoe dan ook dat je voor even teruggaat naar de basis. Zo krijgt je overbelaste brein de rust die het verdient. Je zult al snel merken dat een groene omgeving wonderen doet voor je hersenen!

Veel inspiratie en leesplezier!

Ontspannen groet,

Shanne