Rust in je hoofd

Zonder titel (1900 x 700 px) (1)

Wat is meditatie?

“Meditatie is veel te zweverig voor mij.” Wat is zweverig? Voor meditatie hoef je geen ervaren yogagoeroe te zijn en het is zeker niet alleen voor geitenwollensokken. Je hoeft geen cursus te doen om te kunnen mediteren. Het is niets meer dan een momentje pauze om even afstand te nemen van die malende stroom gedachten. Een paar minuten mediteren is al effectief. Ik noem het liever zelf een rust momentje voor jezelf dan het beladen woord ‘mediteren’ Iedereen gaat altijd maar door en voelt vaak de druk om door te gaan. Daarom moeten we af en toe gewoon even een rust momentje nemen. Een momentje voor onszelf nemen om even niets te moeten, vinden en denken. Meditatie is een manier om deze lichamelijke en geestelijke pauze te nemen. Daar komt geen hocus-pocus aan te pas.

Oefening baart kunst

Iedereen kan leren mediteren en de positieve effecten van meditatie ervaren. Ook als je het nog nooit eerder gedaan hebt of het ont-zet-tend drukt hebt. Net zoals gezond eten bij onze dagelijkse ‘gezond leven’ routine hoort, behoort ook meditatie daarbij. De sportschool voor je mind. Het is daarom belangrijk om minimaal 1x op de dag een momentje van rust te pakken, zeker juist als je een hectische dag hebt. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks 5-10 minuten mediteren al effect kan hebben op je gemoedstoestand.

Maar word jij een beetje onrustig van het beeld dat je alleen al stil moet zitten (en je to-do list puilt uit.. hoezo niks doen, geen tijd voor) Dat is niet gek! Mediteren kan in het begin eerder een onrustig gevoel geven dan een ontspannen gevoel, maar oefening baart kunst en je hoeft er geen uren in een bijzondere houding voor te zitten. (Het maakt trouwens niet uit hoe je zit of ligt als het maar gemakkelijk is) Je kunt mediteren zien als naar de sportschool gaan. Je traint misschien om een sixpack te krijgen, maar je weet ook dat je deze niet na de eerste buikspieroefeningen al hebt. Het vergt training, discipline en doorzettingsvermogen. Zo kun je mediteren ook zien. Na elke meditatie kom je weer een stapje dichte bij die innerlijke rust, vrede en geluk. Een goede tip voor jou kan zijn; plan je momentje in. Zet het letterlijk in je agenda. En begin klein met bijvoorbeeld 2x per dag 5min mediteren en bouw dat langzaam op. Het gaat erom dat je tijd vrijmaakt voor jezelf.

Sommige mensen zien er ontzettend tegenop om alleen maar stil te zetten en niets te doen, al is het maar voor 5 minuten. En in het begin zal dat misschien wel even wennen zijn. Maar hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het gaat. Dat is met hardlopen zo, met een taal leren én ook met mediteren. Wil je beginnen met mediteren? Dan moet je een afspraak maken met jezelf om van innerlijke rust en geluk een gewoonte te maken.

De positieve effecten van mediteren:

Mijn meditatie app aanrader

Om met jouw rust momentje te beginnen kan ik deze meditatie app aanraden. Hij werkt super makkelijk en is Nederlands. Je kunt de app gratis downloaden! Je hebt dan toegang tot o.a. 4 welkomsmeditaties + praktische tips.

Voor elk thema en moment van de dag zijn er meditaties en wat ik zelf heel fijn vind is dat je zelf kan kiezen hoeveel minuten je zou willen nemen. Ik heb zelf omdat ik zo enthousiast was, de betaalde versie aangeschaft je hebt dan 100+ meditaties en verschillende muziek tracks. Hierbij de link: https://www.meditationmoments.nl

TIP! Probeer onze ACCESS BARS™ behandeling en ervaar meer rust in je hoofd!

Veel inspiratie en leesplezier!

Ontspannen groet,

Shanne