6x tips: Hoe kan ik negatieve gedachten loslaten en ombuigen?

Hoe je negatieve gedachten kunt ombuigen
Negatieve gedachten. We hebben ze allemaal, maar de een heeft er meer last van dan de ander. Helaas kan negatief denken een enorme invloed hebben op je leven. Wat je denkt, beïnvloedt wat je voelt. Voel je je door je negatieve gedachten neerslachtig, dan heb je minder zin om iets te ondernemen. Hierdoor maak je minder leuke dingen mee en beland je in een vicieuze cirkel, waarbij je steeds negatiever gaat denken. Je kunt dit patroon het snelste doorbreken door het loslaten of ombuigen van je gedachten. Dit zijn mijn 6 beste tips om negatieve gedachten te doorbreken en om te zetten in positieve gedachten:

Tip 1: Visualiseer je dromen

Nadenken over negatieve gedachten is in feite visualiseren. Dit is een krachtige techniek, want iets voor je zien heeft bijna hetzelfde effect op je gevoelens als iets uitvoeren. Je kunt je leven daarom compleet veranderen door dagelijks positieve dingen te visualiseren. Meer positieve gedachten leiden tot nog meer positieve gedachten en brengen je zo in een positieve spiraal.

tip 2: Doe aan meditatie

In feite zijn je gedachten niet meer dan gedachten. Je bepaalt zelf op welke gedachten je ingaat en in hoeverre ze je beïnvloeden. Meditatie leert je om gedachtepatronen van een afstandje te observeren. Hierdoor kun je er bewust voor kiezen om in te gaan op de positieve gedachten en om de negatieve gedachten los te laten.

tip 3: Haal bewuster adem

Ademhalingsoefeningen zijn zeer effectief om je (parasympatische) zenuwstelsel te activeren en zo negatieve gedachten te doorbreken. Onder andere yogi’s gebruiken ademhalingstechnieken al eeuwenlang om hun hersenen en daarmee ook de spieren in het lichaam te ontspannen. Ook yoga-oefeningen zijn heel effectief om jezelf helemaal te ontspannen.

Tip 4: Zie het leven als een leerproces

Is jouw brein geprogrammeerd om bang te zijn voor fouten of blunders? Dan zul je kwetsbaarder zijn voor kritische en negatieve gedachten. Veel fijner werkt het om het leven te zien als een leerproces, waarbij fouten juist nodig zijn voor een optimale persoonlijke ontwikkeling. Probeer daarom niet de slimste te zijn, maar degene die het meest bereid is om te leren.

Tip 5: Wees dankbaar

Weinig dingen werken zo goed tegen negatieve gedachten als dankbaarheid. Veel positieve dingen in ons leven vinden we vanzelfsprekend, terwijl ze dat allesbehalve zijn. Neem daarom dagelijks bewust een momentje om dankbaar te zijn voor de dingen die je hebt, bijvoorbeeld ’s avonds voor je gaat slapen. Zo val je met een positief gevoel in slaap en word je waarschijnlijk ook vrolijker wakker.

Tip 6: Creëer positieve routines

Net zoals negatieve gedachten zichzelf versterken door herhaling, geldt dat ook voor positieve gedachten. Maak daarom een gewoonte van de 5 bovengenoemde activiteiten en maak er bewust tijd voor vrij in je agenda.

Veel inspiratie en leesplezier!

Ontspannen groet,

Shanne